Περιγραφή

Ενδεικτικά αναφέρονται:

Μετρήσεις και Επεξεργασία μετρήσεων –Μετεωρολογικές μετρήσεις. Εισαγωγή στη μεθοδολογία επεξεργασίας μετρήσεων. Μετεωρολογικά δεδομένα για εφαρμογές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Εξοικείωση με τα όργανα που χρησιμοποιούνται στις τεχνολογίες ΑΠΕ.

Μέτρηση απόδοσης επιπέδου ηλιακού συλλέκτη με ή χωρίς PCM. Προσδιορισμός του τρόπου λειτουργίας των ηλιακών συστημάτων και εξοικείωση με τη διαδικασία-μεθοδολογία εκτίμησης της στιγμιαίας απόδοσης του επίπεδου ηλιακού συλλέκτη μέσω μετρήσεων της έντασης της προσπίπτουσας ηλιακής ακτινοβολίας, των θερμοκρασιών εισόδου και εξόδου του εργαζόμενου μέσου, κ.ά.. Εκτίμηση της συνεισφοράς των υλικών αλλαγής φάσης (Phase Change Materials, PCM) στην απόδοση της ηλιακής εγκατάστασης.

Συμπεριφορά ανακλαστικής θερμομόνωσης. Τρόπος λειτουργίας των ανακλαστικών θερμομονωτικών υλικών και προσδιορισμός της τιμής του ισοδύναμου U συναρτήσει των αναπτυσσομένων θερμοκρασιών εκατέρωθεν.

Ηλιακή καμινάδα. Τρόπος λειτουργίας των συστημάτων συλλογής της ηλιακής ακτινοβολίας στον αέρα και άμεση αξιοποίησή τους για την κάλυψη των αναγκών θερινού και χειμερινού κλιματισμού.

Ενεργειακή συμπεριφορά θερμοκηπίου με χρήση PCM – Χρήση PCM  στην κάλυψη των αναγκών  κτηρίων.

Φωτοβολταϊκή εγκατάσταση. Κατανόηση της λειτουργίας Φ/Β μονάδας. Μέτρηση και επεξεργασία

χαρακτηριστικών τιμών σε πειραματικό ηλεκτρικό κύκλωμα. Ανάλυση και επεξεργασία των μετρήσεων και υπολογισμός της απόδοσης του Φ/Β.

Ανεμογεννήτρια. Εξοικείωση με θέματα λειτουργίας μίας πειραματικής εγκατάστασης ανεμογεννήτριας. Κατανόηση των διάφορων τμημάτων και των απαραίτητων οργάνων ελέγχου και μετρήσεων. Προσδιορισμός της παραγόμενης ισχύος σε συνάρτηση της χρονικής διανομής της ταχύτητας του ανέμου.

Γεωθερμική ενέργεια – κανονική γεωθερμία. Λειτουργία των γεωθερμικών αντλιών θερμότητας. Προσδιορισμός της εξοικονόμησης ενέργειας από τη χρήση τους σε εγκατάσταση του εργαστηρίου.

Εξατμιστική ψύξη. Συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας σε ψυκτικές διατάξεις μέσω της αξιοποίησης της εξάτμισης για τη λειτουργία του συστήματος. Προσδιορισμός της εξοικονόμησης ενέργειας από τη χρήση τους σε εγκαταστάσεις του εργαστηρίου.

Ηλιακή συμπίεση. Ενημέρωση για τα συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας σε ψυκτικές διατάξεις μέσω της αξιοποίησης της θερμικής συμπίεσης και της ηλιακής ακτινοβολίας. Προσδιορισμός της εξοικονόμηση ενέργειας από τη χρήση τους σε εγκαταστάσεις του εργαστηρίου.

Θαλάσσια ενέργεια. Συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας σε βιομηχανικές και μη εγκαταστάσεις. Προσδιορισμός της εξοικονόμηση ενέργειας από τη χρήση τους σε εγκαταστάσεις του εργαστηρίου (στην Κύπρο).

Νέα υλικά κτηρίων. Χρήση νέων υλικών απορρόφησης ενέργειας στο κτηριακό κέλυφος και κάλυψη τμήματος των αναγκών θερινού κλιματισμού. Προσδιορισμός της εξοικονόμησης ενέργειας από τη χρήση τους σε εγκαταστάσεις του εργαστηρίου (στην Κύπρο).

Ταυτότητα Μαθήματος
  • Κωδικός: MECH119
  • Εκπαιδευτές: Παύλος Πανδής
  • Σχολή - Τμήμα: Σ.Τ.ΕΦ. - Μηχανολόγων Μηχανικών ΤΕ
  • Τύπος: Προπτυχιακό
  • Πρόσβαση στο μάθημα: Ελεύθερη (χωρίς εγγραφή)
  • Χρήστες: 228 εγγεγραμμένοι

Εργαλεία Επικοινωνία με τους εκπαιδευτές   Προσθήκη στους σελιδοδείκτες   Ροή RSS