Ανακοίνωση | |
---|---|
![]() |
Μαθηματικά Ι: Εξεταστέα ύλη - υποδείξεις μελέτης για τις εξετάσεις Τρίτη, 01 Μαρτίου 2016
Οι εξετάσεις θα γίνουν με ανοικτά βιβλία και σημειώσεις. Η εξεταστέα ύλη θα είναι:
Κεφ. 3. Παράγωγοι, Κεφ. 4. Εφαρμογές Παραγώγων, Κεφ. 5. Ολοκληρώματα, Κεφ. 6. Εφαρμογές Ορισμένου Ολοκληρώματος
1. Κεφ. Ι Συναρτήσεις μιάς μεταβλητής (σελ. 28-52), 2. Κεφ. ΙΙ Παράγωγοι (ολόκληρο), 3. Κεφ. ΙΙΙ Ολοκληρώματα (ολόκληρο), 4. Κεφ. IV Μιγαδικοί αριθμοί (σελ. 183-210), 5. Κεφ. V Διανυσματική Άλγεβρα(σελ. 217 – 219) 6. Κεφ. VI Αναλυτική Γεωμετρία (σελ. 230 – 237).
Αναλυτικά η ύλη ανά κεφάλαιο καθώς και τα σημεία που θα πρέπει να μελετηθούν ιδιαίτερα δίνονται παρακάτω:
Το Κεφάλαιο Ι από τις σημειώσεις είναι εκτός για τις εξετάσεις αλλά δεν είναι ουσιαστικά εκτός ύλης. Δηλαδή δεν θα υπάρχουν θέματα στις εξετάσεις από αυτό το κεφάλαιο αλλά η μελέτη του είναι απαραίτητη γιατί περιέχει επαναληπτική ύλη. Να δοθεί έμφαση στην μελέτη των ιδιοτήτων των τριγωνομετρικών, των εκθετικών και των λογαριθμικών συναρτήσεων καθώς και στην επαναληπτική ύλη που αφορά την επίλυση αλγεβρικών εξισώσεων (κυρίως δευτέρου βαθμού), και στα στοιχεία από την αναλυτική γεωμετρία (σχέση καρτεσιανών και πολικών συντεταγμένων και εξίσωση ευθείας). Θα πρέπει να μπορείτε να εντοπίσετε σε αυτό το κεφάλαιο οποιοδήποτε τριγωμετρικό τύπο ή ιδιότητα συναρτήσεων χρειαστεί για τα υπόλοιπα κεφάλαια της εξεταστέας ύλης. (Σελίδες 28 - 52)
Το Κεφάλαιο ΙΙ στις σημειώσεις που αφορά τις παραγώγους είναι πολύ βασικό κεφάλαιο και να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην μελέτη όλου του κεφαλαίου στις σημειώσεις αλλά και η αντίστοιχη ύλη που αφορά τις παραγώγους στο βιβλίο. Να προσεχτούν ιδιαίτερα τα λυμένα παραδείγματα που αφορούν στην παραγώγιση συναρτήσεων με χρήση των κανόνων παραγώγισης, η παραγώγιση σύνθετων συναρτήσεων, και η μελέτη συναρτήσεων με χρήση των παραγώγων (εύρεση ακροτάτων και σημείων καμπής).
Το Κεφάλαιο ΙΙΙ στις σημειώσεις είναι επίσης βασικό κεφάλαιο και να προσεχτούν ιδιαίτερα τα λυμένα παραδείγματα που αφορούν επίλυση ολοκλήρωμάτων με την μέθοδο της αντικατάστασης καθώς και με την μέθοδο ολοκλήρωσης κατά παράγοντες. Όσον αφορά δε στα ορισμένα ολοκληρώματα να μελετηθούν ιδιαίτερα οι ιδιότητες των ορισμένων ολοκληρωμάτων, το θεώρημα μέσης τιμής του ολοκληρωτικού λογισμο καθώς και ο ορισμός της ενεργού τιμής φυσικών μεγεθών.
Στο Κεφάλαιο ΙV στις σημειώσεις που περιέχει στοιχεία μιγαδικών αριθμών να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση και να μπορείτε να υπολογίζετε το μέτρο μιγαδικού αριθμού, το πρωτεύον όρισμα, να κάνετε αναπαράσταση του αριθμού στο μιγαδικό επιπεδο και να γράφετε τον αριθμό σε όλες τις μορφές, δηλαδή αλγεβρική, τριγωνομετρική, εκθετική και πολική. (Σελίδες 183 -210)
Στο Κεφάλαιο V στις σημειώσεις να δοθεί έμφαση στον υπολογισμό του εσωτερικού γινομένου δύο διανυσμάτων. (Σελίδες 217 – 219)
Στο Κεφάλαιο VI στις σημειώσεις που περιέχει στοιχεία αναλυτικής γεωμετρίας να μελετηθούν ιδιαίτερα το σύστημα των πολικών συντεταγμένων και η εξίσωση ευθείας. (Σελίδες 230 – 237)
Νικόλαος Πετρόπουλος |